Pengaruh Pemberian Campuran Fermentasi Ampas Tahu dan Dedak Padi Dalam Ransum Terhadap Performa Bebek Hibrida

Authors

  • Simon Kalikit Lindidjawa Universitas Kristen Wira Wacana Sumba
  • Marselinus Hambakodu Universitas Kristen Wira Wacana Sumba
  • Amelia Florida Kiha Universitas Kristen Wira Wacana Sumba

DOI:

https://doi.org/10.58300/jps.v3i2.787

Keywords:

Hybrida ducks, consumption, ration conversion, body weight gain

Abstract

This study aims to determine the effect of giving a mixture of fermented tofu pulp and rice bran in rations on the performance of hybrid ducks. This research was carried out in Lambanapu Village, Kambera District, East Sumba Regency which took place from November to December 2023, where there was a 2-week adaptation period and 8 weeks of data collection period. This study used an experimental method with a Complete Random Design (RAL) with 4 treatments and 4 replicates, namely P0:BR2 (basal feed), P1: BR2 80% + tofu pulp fermentation 10% + rice bran fermentation 10%, P2: BR2 60% + tofu pulp fermentation 20% + rice bran fermentation 20%, and P3: BR2 40% + tofu pulp fermentation 30% + rice bran fermentation 30%. The results of this study showed that the administration of tofu pulp and fermented rice bran had a real effect (P<0.05) on ration consumption and ration conversion, but had no effect on body weight gain. In conclusion, the application of 40% BR2 and a mixture of fermented tofu pulp 30% and rice bran 30% in the ration can increase ration consumption, but produce a high conversion value and the same body weight gain in Hybrid ducks.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Beni Nata, C., Wahyuningsih, & Tasrif, A. (2021). Penyuluhan Pemberian Ampas Tahu Dan Gamal Dalam Ransum Untuk Meningkatkan Bobot Badan Domba Di Desa Ciakar Kecamatan Cijulang Kabupaten Pangandaran. Jurnal Penyuluhan Pertanian, 16(2), 107–114. Https://Doi.Org/10.51852/Jpp.V16i2.511
Dapawole, R. R., & Sudarma, M. A. (2020). Pengaruh Pemberian Level Protein Berbeda Terhadap Performans Produksi Itik Umur 2-10 Minggu Di Sumba Timur. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 15(3), 320–326. Https://Doi.Org/10.31186/Jspi.Id.15.3.320-326
Daud, M., Fuadi, Z., & Mulyadi, M. (2020). Performan Dan Produksi Karkas Itik Lokal Dengan Pemberian Ransum Yang Mengandung Limbah Ikan Leubiem (Canthidermis Maculata).JurnalAgripet,20(1),9–16. Https://Doi.Org/Https://Doi.Org/10.17969/Agripet.V20i1.15149
Kabir, K., Saelan, E., & Fatmona, S. (2022). Pengaruh Pemberian Limbah Sayur Dalam Ransum Terhadap Nilai Kecernaan Bahan Kering , Bahan Organik Dan Protein Itik Lokal ( Anas Sp ). Jurnal Ilmu Peternakan, 6(2), 55–63.
Kusimah, N., Mahmud, A. T. B. A., & Darmawan, A. (2021). Pakan Fermentasi Sebagai Solusi Penyediaan Pakan Ternak Dimusim Kemarau. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 32–36. Https://Doi.Org/10.35329/Sipissangngi.V1i2.2030 1*Nurhaya
Kusmayadi, A. (2019). Pengaruh Kombinasi Tepung Roti Afkir Dan Tepung Kulit Manggis Sebagai Substitusi Jagung Dalam Ransum Itik Cihateup Terhadap Performan Pertumbuhan Dan Income Over Feed Cost. Jurnal Peternakan, 16(2), 43–48.
Lase, J. Anugrah, & Lestari, D. (2020). Potensi Ternak Entok (Cairina Moschata) Sebagai Sumber Daging Alternatif Dalam Mendukung Ketahanan Pangan Nasional. Seminar Nasional Dalam Rangka Dies Natalis Ke-44 UNS, 4(1), 479–490.
MD, M., Rangkuti, K., & Fuadi, M. (2019). Pemanfaatan Limbah Ampas Tahu Dalam Upaya Diversifikasi Pangan. Agrintech: Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 2(2), 52–54. Https://Doi.Org/10.30596/Agrintech.V2i2.3660
Mila, J. R., & Sudarma, I. M. A. (2021). Analisis Kandungan Nutrisi Dedak Padi Sebagai Pakan Ternak Dan Pendapatan Usaha Penggilingan Padi Di Umalulu, Kabupaten Sumba Timur. Buletin Peternakan Tropis, 2(2), 90–97. Https://Doi.Org/10.31186/Bpt.2.2.90-97
Mohamad, S., Datau, F., & Laya, N. K. (2021). Evaluasi Pertambahan Bobot Badan, Konsumsi Dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super Yang Diberi Tepung Kunyit. Jambura Journal Of Animal Science, 3(2), 113–119. Https://Doi.Org/10.35900/Jjas.V3i2.9685
Rahayu, A., Ratnawati, S., Idayanti, R. W., Santoso, B., & Luthfiana, N. A. (2020). Pengaruh Sistem Pemeliharaan Secara Intensif Dan Semi Intensif Pada Itik Magelang. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 15(4), 355–359. Https://Doi.Org/10.31186/Jspi.Id.15.4.355-359
Rarandima, S. U., Sudarma, I. M. A., & Sirappa, I. P. (2022). Pbb, Efisiensi Pakan Dan Iofc Pada Penggemukkan Ternak Itik Yang Diberikan Ransum Dengan Level Konsentrat Yang Berbeda. Jurnal Peternakan, 6(1), 7–11.
Rianza, R., Rusmana, D., & Tanwiriah, W. (2019). Penggunaan Ampas Sagu Fermentasi Sebagai Pakan Ayam Kampung Super Fase Starter. Jurnal Ilmu Ternak, 19(1), 36–44. Https://Doi.Org/10.24198/Jit.V19i1.20012
Safira, A., Erwanto, E., Septinova, D., Liman, L., & Ermawati, R. (2024). Pengaruh Penambahan Azolla Michrophylla Pada Ransum Br-1 Terhadap Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Tubuh, Dan Konversi Ransum Ayam Broiler. Jurnal Riset Dan InovasiPeternakan,8(2),266–271. Https://Doi.Org/Https://Doi.Org/10.23960/Jrip.2024.8.2.266-271
Statistik, B. P. (2022). Populasi Itik/Itik Manila Menurut Provinsi (Ekor), 2021-2023. Https://Www.Bps.Go.Id/Id/Statistics-Table/2/Mtqxizi=/Kepadatan-Penduduk-Menurut-Provinsi--Jiwa-Km2-.Html
Surya, A., Suryanah, S., Widjaya, N., & Permana, H. (2021). Pengaruh Pemberian Campuran Fermentasi Ampas Tahu Dan Dedak Padi Dalam Ransum Terhadap Performa Bebek Pedaging Hibrida. Composite: Jurnal Ilmu Pertanian, 3(01), 17–24. Https://Doi.Org/10.37577/Composite.V3i01.302
Timur, B. S. (2023). Populasi Ternak Unggas Menurut Jenis Unggas Dan Kecamatan (Ekor), 2021-2023. Badan Pusat Statistik Kabupaten Sumba Timur.
Washington, D. C. 1994. (1994). Nutrient Requirements Of Poultry. In National Academy Press.

Downloads

Published

2024-09-10

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>