PENGARUH PEMBERIAN PUPUK BOKASHI FESES SAPI SUMBA ONGOLE TERHADAP NILAI NUTRISI SESBANIA GRANDIFLORA

Authors

  • Yosafat Ndamuyilu Program studi peternakan, fakultas sains dan teknologi,universitas kristen wira wacana sumba
  • Marselinus Hambakodu

DOI:

https://doi.org/10.58300/jps.v1i3.347

Keywords:

Bokashi fertilizer, nutritional value, Sesbania grandiflora

Abstract

The aims of the experiment was to determine the effect of bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle Sumba Ongole cattle on the nutritional value of the Sesbania grandiflora. This experiment used a completely randomized design (CRD) with 5 treatments with 4 replications consisting of P0: without bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle/planting hole, P1: bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle 200 grams/planting hole, P2: bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle 500 grams/planting hole, P3: bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle 800 grams/planting hole, and P4: bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle 1000 grams/planting hole. The variables observed in this experiment consisted of crude protein and crude fiber. The results showed that the bokshi fertilizer Sumba Ongole cattle feces had not significant effect (P<0.05) on crude protein and crude fiber. Conclusion, giving  bokashi fertilizer Sumba Ongole cattle up to 1.000 grams had nutritional value same.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pusat Statistik. (2021). Sumba Timur Dalam Angka. (2021). Badan Pusat Statistik Kabupaten Sumba Timur, 2338–9222, 250.
Budiman, R., Mulyani, S., & Zulkarnaini. (2020). Respon Produksi Rumput Gajah Kate (Pennisetum Purpurium Cv. Mott) Yang Diberi Sludge Kering Dari Bio-Slurry Padat Limbah Biogas. Jurnal Embrio, 12(1), 25–38.
Farid, M. (2020). Pengaruh Lama Fermentasi terhadap Kualitas Pupuk Bokashi Padat Kotoran Sapi., Jurnal Of Animal Science. 1, 59–74.
Ishartani, D., Affandi, D. R., & Purnamasari, D. C. (2014). Karakteristik Fisikokimia Tepung Kacang Turi Berbunga Putih (Sesbania Grandiflora) Dengan Beberapa Perlakuan Pendahuluan. Jurusanteknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Vii(2), 86–94.
Iswahyudi, I., Izzah, A., & Nisak, A. (2020). Studi Penggunaan Pupuk Bokashi (Kotoran Sapi) Terhadap Tanaman Padi, Jagung & Sorgum. Jurnal Pertanian Cemara, 17(1), 14–20. https://doi.org/10.24929/fp.v17i1.1040.
Kusuma, M. E. (2012). Pengaruh Beberapa Jenis Pupuk Kandang terhadap Kualitas Bokashi. Ilmu Hewani Tropika, 1(2), 41–46.
Lurdes, M., Tallo, L., & Sio, S. (2016). Pengaruh Lama Fermentasi terhadap Kualitas Pupuk Bokashi Padat Kotoran Sapi. Jurnal Of Animal Science.2502-1869 Pengaruh, 4(2502), 12–14.
Mau, S., Nahak, O. R., & Bira, G. F. (2019). Pengaruh Pemberian Pupuk Bokashi Padat yang difermentasi dengan Waktu Berbeda terhadap Pertumbuhan dan Produksi Rumput Benggala. Jurnal Of Animal Science. 4(2502), 43–45.
Nugraha, S. P., & Amini, N. (2013). Pemanfaatan Kotoran Sapi Menjadi Pupuk Organik. Asian Journal Of Innovation And Entrepreurship(AJIE). 2(3), 193–197.
Seeds, L. P., Suita, E., & Syamsuwida, D. (2017). Karakteristik Fisik Dan Metode Pengujian Perkecambahan Benih Turi ( Sesbania Grandiflora ( L .). 125–136.
Yusuf Akhyar Sutaryono, Uhud Abdullah, Imran, Harjono, Mastur dan Ryan Aryadin Putra.
Produksi dan Nilai Nutrisi Pada Pertumbuhan Kembali Beberapa Legum Pohon Dengan Umur Pemangkasan Berbeda. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan Indonesia. 5 (2) 93 - 104

Downloads

Published

2023-01-26

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>